Szerintünk itt vagy most: Csorvás.
Ha mégsem, úgy válassz a település listából.

Hol tankoljak?

A töltőállomások és a holtankoljak.hu közösség által jelzett kutak listája, ahol pillanatnyilag nem elérhető az üzemanyag szolgáltatás! | Regisztrált tagként Te is közölhetsz az oldallal információt a közeledben lévő üzemanyag töltési lehetőségekről.

Regisztráció

Minden ami üzemanyag vagy töltőállomás

Aktuális üzemanyagár információk, előrejelzések, benzinkutakkal kapcsolatos információk, elektromos töltőhelyek.


2019-12-03 | A tél nem tréfál: hasznos tippek a téli autózáshoz!

A hűtőfolyadék hőmérsékletét télen érdemes megméretni, amit bármelyik Shell töltőállomáson megtesznek nekünk az ott dolgozó kollégák. Az autók gyári beállítása a hűtőfolyadék hőmérsékletét tekintve lehet akár mínusz 30-35 C fok, de arra figyeljünk, hogy a mért érték legalább mínusz 20 C fok legyen.

A szélvédőmosó tartályba kizárólag téli folyadékot töltsünk, amely alkoholt tartalmaz. Ez akadályozza meg a folyadék fagyását. Ha nyári szélvédőmosó van az autóban, az könnyen megfagyhat, ami komoly károkat tud okozni a motortérben.

Célszerű ellenőrizni az akkumulátor állapotát is, hiszen ez az alkatrész komolyabb igénybevételnek van kitéve reggel, amikor a nagy hidegben indítjuk el az autónkat.

„Látni és látszani!” – télen különösen érdemes erre odafigyelni. Ahhoz, hogy a korlátozott téli körülmények között jól lássunk, elengedhetetlen a megfelelő állapotú ablaktörlő az autón, elől és hátul is. Gyakran látjuk, hogy indulás után vagy akár még menet közben is sokan ronggyal, újságpapírral, vagy a kabátjukkal törölgetik belülről a szélvédőt, amikor az bepárásodik. Ez nagyon veszélyes! Ha az autó klímaberendezéssel van felszerelve, akkor annak bekapcsolásával ezt a párásodást el tudjuk kerülni! Ha mi látunk az még kevés, ha külső lámpáink maradéktalanul világítanak, akkor minket is látni fognak!

Sajnos Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, pedig Ausztriához hasonlóan itt is hasznos lenne ez a szabály. Minden esetre ajánlott a megfelelő minőségű téli gumi használata. Ha kifejezetten havas helyekre megyünk, akkor legyen nálunk hólánc is, ami szintén kötelező elem Ausztriában. Figyeljünk a csomagoláson lévő gumi méretre, hiszen ha nem a megfelelőt választjuk, akkor a hóláncot nem is fogjuk tudni használni.

Érdemes egyéb dolgokkal is felszerelkeznünk a téli autózáskor, főleg ha nagyobb távokat utazunk. Legyen lapát, vagy kisebb ásó a kocsiban. Bármely Shell töltőállomáson vásárolhatunk jégoldó spray-t illetve jégkaparót. Tegyünk takarót és élelmet, folyadékot az autóba, hogy váratlan helyzet esetén, a segítség érkezését könnyebben kibírjuk a hidegben.